アルメニアウィーク2017at代官山ヒルサイドテラス

アルメニアウィーク「アルメニア音楽の夕べ」


今年で3回目、そして日本アルメニア国交樹立25周年記念でもあったアルメニアウィーク(アルメニア大使館主催5月9日(火)~14日(日)代官山ヒルサイドフォーラム)が無事終了しました。
This year marks the 25th anniversary of the establishment of diplomatic relations between the Republic of Armenia and Japan. From Tuesday, May 9 till Sunday, May 14, the Embassy of the Republic of Armenia hosted the third Armenian Week at Daikanyama Hillside Forum.

IACは一昨年、昨年と食イベントの企画やアルメニア料理の提供で協力しております。
IAC has been organizing food events and providing Armenian food for the Armenia Culture Week since 2015.

今年も期間中、様々な企画に参加させて頂きました。
10日(水)の「アルメニア音楽の夕べ」にてアルメニア料理のフィンガーフードを提供、12日のレセプションではアルメニア料理のトルマとバクラバの提供、、13日のアルメニアワイン会ではおつまみをお出ししました。
We participated in a variety of events again this year. We provided Armenian finger food at “the Armenian Musical Evening” on Wednesday, May 10, dolma and baklava at the reception on Friday, May 12, and food for the Armenian wine party on Saturday, May 13.

10日の「アルメニア音楽の夕べ」では、アルメニア人や日本人による美しいアルメニアの調べに耳を傾けました。演奏会の最後にはサプライズでアルメニアの少女Meriちゃんによる琴の演奏も!
At the Armenian Musical Evening on May 10, we listened to the beautiful Armenian music played by the Armenian and Japanese musicians. Just before the closing of the event, a very talented Armenian girl, Meri surprised us by playing the kanon.

アルメニアウィーク2017at代官山ヒルサイドテラス
日本コミタス音楽協会の協力により開催されました。
The event was held with the cooperation of Komitas Music Society of Japan

アルメニア大使館主催アルメニアウィーク2017at代官山ヒルサイドテラス
サプライズのアルメニア琴演奏
Unexpected kanon performance

参加したIAC会員の渡辺えり代さんから感想をいただきました。
A member of IAC, Ms. Eriyo Watanabe, kindly shared her thoughts on the musical events.
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「アルメニア音楽の夕べ」に参加して、コミタス、バグダサリャン、ハチャトゥリャンの作品をピアノ、ヴァイオリン、箏、ハープ、クラリネットによる演奏を通して、アルメニアの音楽を深く味わうことができました。全体的な印象として、アルメニアという国が古代から続く豊かな文化をもちながら、ローマ帝国、ペルシャ帝国、オスマン帝国など大国に翻弄されてきた歴史から生まれた悲壮美が音楽の中心にあります。今回感激したのは、アルメニアの伝統楽器カノンを奏でてくれた11歳の少女Meri Musinyanちゃんと、情緒豊かな歌声をご披露下さったアルメニアを代表する有名なオペラ歌手Arax Mansourianさんの登場。そして、アルメニアのワインやブランデーも大変香り高く、とても贅沢な夜でした。  香研究家 渡辺えり代
Listening to the works of Komitas, Bagdasarian, and Khachaturian that were played on the piano, the violin, the kanon, the harp, and the clarinet, I was able to appreciate true Armenian music. I could feel a sence of tragedy in the music. The tragedy that comes from the history of Armenia. Armenia, a country that has a rich culture from the ancient times,had been tossed about by the major powers such as the Roman Empire, the Persian Empire, and the Ottoman Empire.
I marveled at an eleven year old girl, Ms. Meri Musinyan, who played the kanon, an Armenian traditional instrument, and a very famous Armenian opera singer, Ms. Arax Mansourian, who sang gracefully. Also, Aromatic Armenian wine and brandy made this evening very special.
Written by Eriyo Watanabe, Incense Researcher

アルメニアウィーク2017「アルメニア音楽の夕べ」協力IAC国際芸術家センター
カノン奏者Meri Musinyanちゃん(写真提供:渡辺えり代)
Miss. Meri Musinyan, a Kanon Performer (photo provided by Eriyo Watanabe)

アルメニアウィーク2017「アルメニア音楽の夕べ」協力IAC国際芸術家センター
アルメニアのブランデーとアルメニアワイン(写真提供:渡辺えり代)
Armenian brandy and wine (photo provided by Eriyo Watanabe)

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演奏会の後は、アルメニア料理フィンガーフーズを囲み懇親会、パーティ。
IACスタッフは、日本一美味しいアルメニア料理をつくると代表理事より(親バカ的)賛辞を頂いておりますが、実際あっという間に料理はなくなってしまいました。ありがとうございます!

料理提供はIAC会員の中路理恵子(製菓衛生士、調理師、ティーインストラクター)高田桃子(管理栄養士、ジュニア野菜ソムリエ)によるものです。

Following the beautiful recital, a variety of Armenian finger food was provided. The IAC Director General complimented us on our Armenian food, saying that we prepare the best Armenian food she could find in Japan. It is almost like a compliment from a doting parent, but all the food was gone in a second.
The food was prepared by IAC members, Rieko Nakaji (Confectionary Hygiene Master, Cook, Tea Instructor) and Momoko Takada (Registered Dietitian, Junior Vegetable Sommelier).

アルメニア大使館主催アルメニアウィーク2017at代官山ヒルサイドテラス
楽しく食べて頂けるよう、料理の提供も工夫しました。
We planned an enjoyable food presentation for every guest.

キドニービーンズとクルミのパテ、ラムのスパイシーミートボール、バクラバ、葡萄の葉のトルマ、タブーリ、各種ピクルスをつくりました。
We prepared patty made of kidney beans and walnuts, spicy lamb meat balls, baklava, dolma (minced meat wrapped with grape leaves), tabbouli, and different kinds of pickles.
アルメニア大使館主催アルメニアウィーク2017at代官山ヒルサイドテラス
アルメニア料理フィンガーフーズ
Armenian finger foods

年々、アルメニア料理の腕が上がっている気がしています!
I feel like I am getting better every year at cooking Armenian food!

アルメニア料理は、隣国トルコやアラブ諸国料理、地中海料理、ロシア料理など様々な国の食文化の影響を受けており、あんずやザクロ、豆、ヨーグルトなどヘルシーな食材を多く使います。
日本人の口にも合うと思います。機会があったらぜひ食べてみてください。
Armenian food has been influenced by different food cultures such as Turkish, Arabic, Mediterranean, and Russian. Healthy ingredients like apricots, pomegranates, beans, and yogurt are used for its cooking. Many Japanese people will be fascinated by Armenian food once they try. Please taste Armenian food when you have a chance!